Wat kost een camperverzekering?

In Nederland is het verplicht om je camper minimaal WA te verzekeren. De kosten van een camperverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de soort dekking die je wenst. Bij een standaard WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering met basisdekking vallen vaak niet zaken als brand, storm, inbraak, diefstal en vandalisme. Wil je je camper wel verzekeren tegen dit soort zaken kun je kiezen voor een WA Plus of Allrisk verzekering. Kies je voor een WA plus of Allrisk verzekering, dit zal ervoor zorgen dat je premie wat duurder wordt. Maar de kosten lopen pas echt hoog op als je camper wordt gestolen en je niet verzekerd bent.

Kosten Camper verzekering

Naast de soort dekking zijn de kosten van je camperverzekering ook afhankelijk van een aantal andere factoren waaronder de basisgegevens van je camper en je eigen verleden met verzekeringen zoals je schadevrije jaren en aantal schadeclaims. Bij sommige verzekeraars kun je de schadevrije jaren van je auto meenemen naar je camper, let hier goed op bij het afsluiten van je verzekering. Naast je verleden met verzekeringen en schadeclaims hebben je leeftijd en woonplaats ook invloed op de hoogte van je premie. Een relatief jong persoon uit de randstad zal hoogstwaarschijnlijk een hogere premie betalen dan een volwassen persoon uit Friesland.

De basisgegevens van je camper bestaan uit het volgende:

 • Bouwjaar
  Het bouwjaar van een camper is een belangrijke factor bij het bepalen van de premie van je camperverzekering, omdat het de leeftijd en de algemene staat van de camper aangeeft. Een oudere camper kan bijvoorbeeld meer onderhouds- en reparatiekosten met zich meebrengen, waardoor het risico op claims hoger kan zijn.
 • Het model en uitvoering van je camper
  Het model en de uitvoering van een camper hebben invloed op de premie van de camperverzekering omdat ze de waarde en het risico van de camper beïnvloeden. Een luxere uitvoering met meer functies en accessoires kan bijvoorbeeld een hogere aanschafwaarde hebben, waardoor de premie ook hoger kan zijn. Bovendien kunnen bepaalde modellen of uitvoeringen van campers betere veiligheids- en beveiligingsfuncties hebben, waardoor het risico op claims lager is en daarmee de premie ook lager kan zijn.
 • De aanschafwaarde
  Dit is de initiële investering die nodig is geweest om je camper te verkrijgen. De aanschafwaarde van een camper is een belangrijke factor bij het bepalen van de premie van je camperverzekering, omdat het de waarde van de camper weergeeft en de kosten die de verzekeraar zou moeten dekken bij een eventueel verlies of diefstal.
 • Het gewicht van je camper
  Het gewicht van je camper is een belangrijke factor voor de premie van je camperverzekering, omdat het gewicht van invloed kan zijn op de veiligheid en het risico op ongevallen. Een zwaardere camper kan bijvoorbeeld meer schade veroorzaken bij een ongeval en kan daarom een hogere premie vereisen.

Eigen risico kosten

Naast de hierboven genoemde factoren heeft ook de hoogte van je eigen risico invloed op je premie kosten. Je eigen risico verschilt per verzekeraar. Over het algemeen ligt dit bedrag tussen de €0 en €300, maar bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je eigen risico zelf te bepalen. Bekijk onze vergelijkingstabellen om de hoogte van het eigen risico per verzekeraar in kaart te brengen.

Kies de verzekering die bij jou past

Een camper is een kostbaar object en daarom is het in veel gevallen verstandig om deze goed te verzekeren. Zoals eerder vermeld, valt vaak alleen schade aan anderen onder de basisdekking van een verplichte WA verzekering. Hierdoor kan het slim zijn om een WA plus of Allrisk verzekering af te sluiten, omdat anders de kosten hoog kunnen oplopen bij schade of diefstal van je camper. Zorg dat je goed de premies vergelijkt met de aanvullende dekkingen om de voordeligste premie voor jou te vinden. Hier helpen wij je graag mee op onze pagina camperverzekering vergelijken, met onze vergelijkingstabellen is het heel gemakkelijk in één oogopslag te zien wat de verschillen zijn tussen de verzekeraars en wordt het een stuk gemakkelijker om de beste verzekering voor jouw camper te vinden.