Steeds meer milieuzones in Europa, ook voor campers

Buscamper op Op Bruin Veld Onder Witte Wolken

Milieuzones worden steeds populairder in Europa. Steeds meer steden en landen voeren deze zones in om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2 uitstoot van voertuigen te verminderen. Ook in Nederland worden steeds meer milieuzones ingesteld. Milieuzones worden aangegeven met borden waarop staat welke voertuigen wel of niet toegestaan zijn. Maar wat betekenen deze milieuzones precies voor camperaars?

Wat zijn milieuzones?

Een milieuzone is een gebied waarbinnen bepaalde voertuigen niet meer mogen rijden of alleen nog maar met een speciale ontheffing. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor voertuigen die te oud of te vervuilend zijn en daarmee bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit. In Nederland zijn er op dit moment al verschillende milieuzones ingesteld, waaronder in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Voor campers gelden er meestal strengere regels dan voor personenauto’s.

Campers steeds populairder

Campers zijn populairder dan ooit. In Nederland zijn er al meer dan 170.000 campers geregistreerd, volgens de laatste telling van 1 oktober 2022 door het RDC, en dit aantal groeit jaarlijks met zo’n 10 procent. Door de corona pandemie is het aantal campers zelfs nog verder toegenomen. Campers zijn een ideale manier om op vakantie te gaan en tegelijkertijd de drukte te vermijden. Echter, stoten campers vaak meer schadelijke stoffen uit dan personenauto’s. Dit komt doordat campers over het algemeen zwaarder en groter zijn dan personenauto’s en daarom een krachtigere motor nodig hebben.

Eisen milieuzones voor campers

In de meeste milieuzones mogen campers alleen rijden als ze voldoen aan bepaalde milieunormen. Dit betekent dat oudere campers vaak niet meer welkom zijn in deze zones. In sommige steden geldt er ook een verbod op campers boven een bepaalde grootte of gewicht. Het is dus belangrijk om vooraf te controleren of je camper welkom is in de milieuzones waar je doorheen wilt reizen.

Als je camper niet voldoet aan de milieunormen die gelden in de milieuzones waar je doorheen wilt reizen, kun je een ontheffing aanvragen. Deze ontheffing is meestal tijdelijk en geldt alleen voor het gebied waarvoor deze is afgegeven. Het is dus belangrijk om tijdig een ontheffing aan te vragen als je van plan bent om door een milieuzone te rijden. Het niet naleven van de regels in een milieuzone kan leiden tot hoge boetes. Het aanvragen van een ontheffing kan bij de gemeente van de desbetreffende milieuzone. In sommige steden worden er zelfs camera’s gebruikt om te controleren of voertuigen voldoen aan de milieunormen. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over de regels en deze op te volgen om onnodige boetes te voorkomen.

Milieuzones in het buitenland

Ook in het buitenland zijn er steeds meer milieuzones voor zowel auto’s als campers. De regels voor deze milieuzones kunnen per land en per stad verschillen. Zo zijn er in Duitsland bijvoorbeeld verschillende soorten milieuzones, met elk een eigen kleur en toegangsregels. De meest restrictieve zone is de Umweltzone, waar alleen voertuigen met een groene milieusticker mogen rijden. In Frankrijk worden voertuigen ingedeeld op basis van hun Crit’Air classificatie, waarbij voertuigen met een hogere classificatie niet meer in sommige steden mogen rijden. Het is dus belangrijk om goed te controleren welke regels er gelden in de gebieden waar je naartoe reist. Het kan namelijk zo zijn dat je voertuig geweigerd wordt bij de ingang van de milieuzone.

Zorg voor een goede voorbereiding!

Let dus goed op als je op reis wilt gaan met de camper en zorg ervoor dat je als camperbezitter goed op de hoogte bent van de milieuzones en de eisen die eraan gesteld worden. Zo voorkom je boetes en kunt u zonder problemen door Europa reizen. Daarnaast kan het zijn dat de eisen voor campers in de toekomst strenger worden. Het is dus belangrijk om als camperbezitter ook te kijken naar de duurzaamheid van je voertuig en eventueel te overwegen om over te stappen op een milieuvriendelijker alternatief.

Optimaal Beschermd!

Wil je ervoor zorgen dat je tijdens je reis optimaal verzekerd bent? Zorg er dan voor dat je de beste camperverzekering voor jouw behoeften vindt. Kijk op camperverzekering vergelijken om de beste camperverzekering te vinden die bij jouw situatie past!

Beoordeel deze pagina