Steeds meer campers gestolen, vooral in Noord-Holland.

camper ter illustratie

De laatste tijd is er een zorgwekkende trend opgedoken in Nederland. In 2022 is een recordaantal mensen bestolen van hun campers. Het gaat in totaal bijna om 130 campers van Nederlanders, maar ook buitenlandse toeristen. Vooral in de Noord-Hollandse kustdorpen zijn de dieven actief. Eigenaren van gestolen campers zijn ten einde raad en voelen zich machteloos.

 

Stijging van het aantal gestolen campers

Het aantal gestolen campers in Nederland neemt gestaag toe. Uit cijfers van NHnieuws blijkt dat er de laatste vier jaar maar liefst 584 campers zijn gestolen in heel Nederland. Hiervan zijn er 124 gestolen in Noord-Holland, wat daardoor dus de voorkeursbestemming is van de dieven. Volgens politie, werken deze dieven tenminste met z’n tweeën aangezien één de camper moet besturen en één het voertuig waarmee ze zijn gearriveerd. Het is belangrijk om met z’n allen alert te blijven en verdachte activiteiten onmiddellijk te melden bij de plaatselijke politie.

Gevolgen voor eigenaren

De diefstal van een camper heeft grote gevolgen voor de eigenaar. Het is niet alleen een financiële strop, maar ook emotioneel is het zwaar. Veel camperbezitters hebben jaren gespaard om hun droomcamper te kopen en zijn erg gehecht aan hun voertuig. Als het dan gestolen wordt, voelt het als een persoonlijke aanval. Bovendien is de kans klein dat de camper ooit nog teruggevonden wordt.

Preventieve maatregelen

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die camperbezitters kunnen nemen om diefstal te voorkomen. Zo kan er een alarm- of volgsysteem geïnstalleerd worden. Voor onze 4 favoriete GPS trackers voor campers, ga je naar onze pagina De 4 Beste GPS trackers voor je camper”. Ook is het verstandig om de camper goed op slot te doen en geen waardevolle spullen in het zicht te laten liggen. Daarnaast kan het helpen om de camper op een bewaakte camping te parkeren of deze in een garage te stallen. Helaas is diefstal nooit volledig uit te sluiten, maar je kunt het dieven wel zo moeilijk mogelijk maken. Lees ons blog “5 Tips om Camperdiefstal te voorkomen!” voor de beste tips en zorg ervoor dat jouw camper optimaal is beschermd.

Zorg voor een goede camperverzekering

Wanneer het dieven alsnog lukt om je camper te stelen, is het wel zo fijn dat tenminste de financiële schade zoveel mogelijk is gedekt. Dit kun je regelen door middel van het afsluiten van een goede camperverzekering. Een camper dient minimaal WA verzekerd te zijn om legaal op de weg te mogen rijden, maar deze dekkingsvorm beschermt vaak niet tegen diefstal. Daarvoor dien je vaak een WA+ (casco) of All risk verzekering af te sluiten. Naast dat je goed moet nadenken over de juiste dekkingsvorm is het ook belangrijk om goed te letten op wat er standaard is meeverzekerd qua inboedel en voor welk bedrag. Als laatste raden we je aan om de beveiligingseisen van de gewenste camperverzekeraar goed in de gaten te houden. Sommige verzekeraars stellen namelijk aanvullende eisen op het gebied van beveiliging, afhankelijk van de aanschafwaarde van de camper en de gekozen dekking. Deze eisen kun je terugvinden in de polisvoorwaarden. Als je nog op zoek bent naar een goede camperverzekering, dan kun je een kijkje nemen op onze pagina camperverzekering vergelijken.

Beoordeel deze pagina