Hoe verzeker ik mijn camper?

camper verzekeren

Een WA verzekering is verplicht bij het aanschaffen van een camper. Net als bij autoverzekeringen is het ook mogelijk om  een WA (beperkte casco) of WA+ (ALLRISK) camperverzekering af te sluiten. 

WA

WA is een afkorting voor wettelijke aansprakelijkheid. Met een WA verzekering ben je verzekerd tegen de schade die je aan anderen toebrengt. In geval van een ongeluk waarbij jij de schuld draagt ben je verzekerd tegen de mogelijke aangebrachte kosten.

WA (beperkte casco)

Naast wettelijke aansprakelijkheid ben je met WA beperkt casco verzekerd tegen de meest voorkomende schade. Schade zoals storm, diefstal, schade door brand, joyriding of hagel. Dekking bij diefstal als de camper niet meer gevonden wordt is hiervan de meest voorkomende vorm van schade.  

WA+ (ALLRISK)

Een WA+ camperverzekering is de meest dekkende verzekering. Bij een WA+ (ALLRISK) camperverzekering ben je tegen (bijna) alle schade verzekerd. Met WA+ dekt de verzekering ook schade die jij (per ongelijk) veroorzaakt hebt. Aan je eigen camper of schade die door jou veroorzaakt is. De verzekering dekt geen opzettelijk veroorzaakte schade of schade met intentie tot vergoeding.

Mogelijke aanvullende dekkingen bij camperverzekeringen:

* Rechtsbijstandverzekering

* Ongevallen-inzittendenverzekering

* Inboedelverzekering

Voor welke waarde moet ik mijn camper verzekeren?

Je kunt een camper verzekeren tegen de aanschafwaarde, nieuwwaarde, taxatiewaarde of dagwaarde. Het verzekerde bedrag bepaald welk bedrag er wordt uitgekeerd bij diefstal, total loss en andere factoren. De hoogte van het verzekerde bedrag heeft ook invloed op de hoogte van de maandelijkse premie.

Nieuwwaarde

Als je een nieuwe camper koopt kan je de waarde van de camper voor een aantal jaar verzekeren tegen de nieuwwaarde. Wanneer de camper is gestolen of niet meer te repareren is krijg je via deze manier tot de waarde van een nieuwe camper vergoed. Vaak kan je de nieuwwaarde 5 tot 10 jaar vastleggen in de verzekering. 

Aanschafwaarde

Bij een tweedehands camper die nog relatief nieuw is kan je deze laten vergoeden tegen de aanschafwaarde. Vaak vraagt de verzekeraar om een factuur om de aankoopwaarde te bevestigen.

Taxatiewaarde

De taxatiewaarde wordt vaak gebruikt als je een zelf bouw camper hebt of een oudere camper wil verzekeren. Om je camper tegen taxatiewaarde te verzekeren heb je een taxatierapport nodig. Dit rapport is nodig om doorgaans aan de verzekeraar de waarde van de camper aan te kunnen tonen.

Dagwaarde

Als de camper een lage dagwaarde heeft zal deze bij een ongeluk sneller als total loss verklaard worden. Een hoge premie betalen voor een dagwaarde is dan ook zonde. Bij een verzekering tegen dagwaarde betaal je dan ook vaak de laagst mogelijke premie.

Beoordeel deze pagina