Europees Parlement akkoord rijbewijs B

Europees Parlement akkoord rijbewijs B

Het Europees Parlement heeft onlangs een herziening goedgekeurd van de richtlijnen voor rijbewijzen, waardoor bestuurders met een B-rijbewijs voortaan zwaardere bedrijfswagens en campers mogen besturen. Daarnaast is er gestemd over aanpassingen in de minimale leeftijd voor het onbegeleid besturen van een voertuig.

Met een huidig B-rijbewijs kun je een auto (inclusief eventuele aanhang) besturen tot een totaalgewicht van 3.500 kilogram. De specifieke regels voor het trekken van een aanhanger of caravan worden verder toegelicht. Voor het besturen van busjes en campers zijn er toekomstige wijzigingen op komst.

Zwaardere bedrijfs busjes en campers

De recente overeenkomst van het Europees Parlement over de wijzigingen in de rijbewijsrichtlijn benadrukt voornamelijk dat bestuurders met een rijbewijs categorie B nu toestemming krijgen om elektrische bestelvoertuigen tot een gewicht van 4.250 kilogram te besturen. 

Deze regelwijziging is specifiek in het leven geroepen voor elektrische bestelauto’s, met als doel de overgang naar elektrische voertuigen (EV’s) voor bedrijven te versoepelen. Aangezien EV’s over het algemeen zwaarder zijn dan hun tegenhangers, zou zonder deze maatregel elektrisch mogelijk minder goederen kunnen vervoeren vanwege het gewicht.

Er komen ook wijzigingen aan voor het besturen van campers. Voortaan is het mogelijk met een B-rijbewijs een camper tot 4.250 kilogram te besturen. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de eerdere limiet van 3.500 kilogram. Voor campers is dit soort aandrijving irrelevant voor deze regel. Bovendien worden ambulances ook in deze nieuwe gewichtscategorie ingedeeld.

Autorijden vanaf 17 jaar

Daarnaast heeft het Europees Parlement de minimumleeftijd voor het zelfstandig besturen van een auto aangepast. Tot op heden moesten 17- tot 18-jarigen vergezeld worden door een begeleider met een begeleiderspas om te mogen rijden. Deze regelgeving wordt gewijzigd: vanaf de leeftijd van 17 jaar is het, op voorwaarde dat men in het bezit is van een Rijbewijs B of BE, toegestaan om alleen te rijden

Camperverzekering vergelijken

Met de recente aanpassingen die het mogelijk maken voor rijbewijs B-houders om zwaardere campers te besturen, wordt het belangrijker om een verzekering te vinden die niet alleen voldoet aan de wettelijke vereisten. Het zorgvuldig vergelijken van verschillende camperverzekeringen kan u helpen om met een gerust hart de weg op te gaan. We hebben daarom op camperverzekering vergelijken alle verzekeringen naast elkaar gezet zodat jij een afweging voor jouw situatie kan maken.

Ps. Het akkoord van het Europees Parlement betekent niet dat de wetten direct ingaan. Na de Europese verkiezingen in juni 2024 gaat het nieuwe parlement verder met dit dossier.

Beoordeel deze pagina